Mięso z ,,probówki". Co to jest?
Przedstawiamy rewolucyjne mięso z probówki firmy Good Meat
Mięso z probówki, znane też jako mięso z komórek kurczaka, to rodzaj mięsa, które powstaje w wyniku hodowli komórek zwierzęcych w laboratorium. Jest to forma alternatywnego białka, która staje się coraz bardziej popularna ze względu min. na potencjalne korzyści zdrowotne. Firma Good Meat zaprezentowała niedawno ten nowy, niestereotypowy rodzaj mięsa, który ma zrewolucjonizować sposób myślenia o produkcji żywności. W rezultacie powstał produkt, który jest bardziej humanitarny niż tradycyjne mięso z kurczaka, np. przez to, że eliminuje potrzebę uboju zwierząt. Po zatwierdzeniu mięsa z probówki przez amerykańską agencję FDA, USA będą drugim krajem po Singapurze, w którym będzie ono możliwe do kupienia w sklepach czy też restauracjach. Firma jest jedynym producentem takiego mięsa na świecie, który ma możliwość sprzedaży swojego produktu. W Singapurze w handlu mięso pojawiło się w styczniu 2023 r. Cena hamburgera to ok. 50 zł, co w przeliczeniu na tamtejsze ceny jest dość tanim rozwiązaniem. Z sondażu firmy w Singapurze, wynika, że 70% Singapurczyków, którzy spróbowali hodowanego kurczaka z probówki, stwierdziło, że smakuje równie dobrze lub lepiej niż konwencjonalny kurczak. Prawie 90% z nich stwierdziło, że zastąpiłoby konwencjonalnego kurczaka kurczakiem z hodowli komórkowej. Około 90% operatorów restauracji stwierdziło, że byliby otwarci na sprzedaż mięsa komórkowego.
Korzyści płynące z jedzenia mięsa z komórek kurczaka
Jedną z głównych korzyści płynących ze spożywania mięsa z probówek jest to, że stanowi ono bardziej zrównoważoną alternatywę dla tradycyjnego mięsa, tak jak pisaliśmy wcześniej, ponieważ komórki są hodowane w laboratorium, a do ich produkcji potrzeba mniej zasobów, takich jak ziemia, woda i energia. Oznacza to, że jego wpływ na środowisko jest mniejszy niż tradycyjnej produkcji mięsa. Kolejną zaletą mięsa z probówki jest to, że jest to opcja zdrowsza. Ponieważ jest hodowane w laboratorium, nie zawiera hormonów, antybiotyków i innych substancji chemicznych, które są stosowane w tradycyjnej hodowli. Oznacza to, że jest to czystsza i zdrowsza opcja dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie tych substancji. Wreszcie, mięso z probówki jest jest doskonałym źródłem białka, dostarczając taką samą ilość białka na gram, jak tradycyjne mięso z kurczaka, a także bardziej wydajną formą białka, ponieważ jest hodowane w laboratorium, może być produkowane w dużych ilościach znacznie szybciej niż tradycyjne mięso. Ogólnie rzecz biorąc, mięso z probówki to świetna opcja dla osób, które chcą zmniejszyć swój ślad ekologiczny i zwiększyć ilość spożywanego białka w zdrowszy sposób. Jest to zrównoważona i wydajna forma alternatywnego białka, która może pomóc ludziom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów żywieniowych.
Kolejne wpisy:
DODAJ KOMENTARZ