OPARZENIA
Oparzenie to uszkodzenie tkanek powstałe w wyniku działania czynników termicznych, chemicznych lub prądu elektrycznego. Prowadzi do martwicy tkanek i utraty płynów ustrojowych wskutek zwiększonej przepuszczalności naczyć. Zależnie od głębokości i stopnia uszkodzenia tkanek miękkich wyróżnia się trzy stopnie oparzenia:
- I stopień- oparzenie dotyczy powierzchownej warstwy skóry, głównie naskórka. Skóra jest zaczerwieniona wrażliwa na dotyk, może być obrzeknięta.
- II stopień- oparzenie obejmuje częściowo grubszą warstwę- skórę właściwą. Powstają pęcherze, skóra jest wrażliwa na dotyk.
- III stopień- zajęta jest cała grubość skóry i tkanka podskórna. Skóra jest blada i podana na ucisk lub czarna, zwęglona i twarda.
PRZYCZYNY OPARZEŃ
- Oparzenie termiczne- spowodowane są przez wysoką temperaturę. Powstają w wyniku bezpośredniego kontaktu z płomieniami, gorącymi płynami, gazami lub gorącą powierzchnią.
- Oparzenia chemiczne- spowodowane są przez kontakt ze stężonymi kawasami, zasadamia lub pewnymi związkami organicznymi, które mogą występować nie tylko w postaci płynnej, ale też stałej lub gazowej.
- Oparzenia elektryczne- powstają w wyniku przepływu prądu elektrycznego przez ciało. Źródłem prądu może być domowa lub przemysłowa instalacja elektryczna, porun lub nagromarzenie bradzo dużego ładunku statycznego.
- Oparzenie radiacyjne- są wynikiem działa promieniowania, np. słonecznego lub radioaktywnego. Mogą objawiać się bezpośrednio po napromieniowaniu lub wystąpić z opóźnieniem.
POSTĘPOWANIE
Pospowanie w oparzeniach uzależnione jest od:
- przyczyny oparzenia
- rozległości oparzenia
- lokalizacji oparzenia
Zasady postępowania w oparzniach:
- podstawowym działaniem jest ochładzanie tkanek przez zastosowanie zimnej wody przez ok. 10 minut lub do ustapienia bólu,
- w przypadku oparzenia dużych powierzchni ciała należy okres schładzania zimną wodą skrócić w celu uniknęcia nadmiernego wychłodzenia organizmu
- na raną oparzeniową osłaniamy wyłaczenie jałowym opatrunkiem
- na oparzoną powierzchnie nie stosujemy tzw. domowych sposóbów np. smarowanie tłuszczem czy białkiem jaja kurzego